Skip to main content

MTA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS TECHNOLÓGIÁK NEMZETI PROGRAM

Fenntartható technológiák alprogram

A bányászati ​​zagy komplex hasznosítása: a ritkaföldfémek visszanyerése


A bányászati ágazat hatalmas mennyiségű bányászati zagyot termel, válaszul az ásványi termékek iránti folyamatosan növekvő keresletre. A bányászati zagy jelentős környezeti problémát jelent a kezelésükkel és tárolásukkal kapcsolatos kihívások miatt. A kitermelt érc típusától és az alkalmazott feldolgozási technikáktól függően lehetőség van az értékes összetevők, például ritkaföldfémek (REE) kinyerésére ezekből a zagytárolókból. Ezek optimális hasznosításának azonban a hulladék összes összetevőjének újrahasznosítására kell összpontosítania, nem csak a gazdaságilag értékesre.

Ez az áttekintés betekintést nyújt ezen hulladékáramok típusaiba, jellemzésébe és környezeti hatásaiba. A hidrometallurgiai és bio-hidrometallurgiai útvonalakat ígéretes technológiákként értékeli a REE-nek a zagyból való kinyerésére, és kiemeli a mechanikai aktiválásban rejlő lehetőségeket a fokozott REE-kivonás előkezeléseként. Ez a tanulmány az extrakció utáni MT-maradékok újrafelhasználási lehetőségeit kutatja, beleértve a geopolimerizáción keresztül történő építőanyagokat is. Ennek az áttekintésnek az a célja, hogy bemutassa azokat a jelenlegi legjobb gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik a bányászat számára az MT-k értékes és maradék alkatrészeinek teljes újrahasznosítását. Az újrafeldolgozási technológiákat és az újrafelhasználási alkalmazásokat kombináló integrált megközelítés a hulladékokat körforgásos gazdasági erőforrásokká alakíthatja.

A teljes cikk itt érhető el.

Alaa Abbadi, Gábor Mucsi: A review on complex utilization of mine tailings: Recovery of rare earth elements and residue valorization, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL CHEMICAL ENGINEERING, Volume 12, Issue 3, June 2024, (Q1)