Skip to main content

MTA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS TECHNOLÓGIÁK NEMZETI PROGRAM

Fenntartható technológiák alprogram

World Adaptation Forum – Bend or Break Together


Tudományos rendezvény
2024. április 19-20., Budapest

A technológiai civilizáció XX. század közepe óta tartó robbanásszerű fejlődését az olcsó, nagy energiasűrűségű és eddig szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló fosszilis energiahordozók tették lehetővé. A globális gazdaság folytonos növekedésének ideája azonban napjainkra beleütközött a bolygónk véges erőforrásaiból adódó korlátokba.

Így a fejlődés válságok – környezeti, gazdasági, egészségügyi, biztonsági és energia válság – sorozatához vezetett, amelyek egymást erősítő hatásainak a kezelése napról napra növekvő kihívást jelent. Az emberiség jelentős része továbbra is a folytonos technológiai fejlődés által látja megoldhatónak ezeket a válságokat, ennek azonban korlátot szab a természeti erőforrások véges volta, valamint a bányászatukhoz és feldolgozásukhoz szükséges növekvő energiaigény biztosítása.

A jelenlegi pénzügyi-gazdasági-termelési gyakorlatok további folytatása a modern ipari civilizáció társadalmi, politikai és gazdasági intézményrendszereinek működőképességét veszélyezteti. Ezek nélkül azonban az alapvető emberi szükségletek (víz, élelem, energia, egészség, biztonság stb.) sem lesznek garantálhatók.

A konferencia sorozat célja:

A fent vázolt problémákkal történő széleskörű és őszinte szembenézés nélkül azok eredményes kezelése nem képzelhető el. A természeti törvények, a sürgető idő és a rendelkezésre álló erőforrások behatárolják cselekvési lehetőségeinket.
A globális problémáinkra válaszul kidolgozott Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására történő törekvések mellett számolni kell azzal a növekvő valószínűségű lehetőséggel is, hogy a jelenlegi válságok tovább mélyülnek és újabb feszültségeket eredményeznek. Az üvegházgáz kibocsátás drasztikus csökkentése érdekében kidolgozott Nettó Zéró átállás megvalósítása például rengeteg erőforrást igényel és von el egyéb feladatoktól, ami ezáltal általános társadalmi elégedetlenséghez vezethet.
A felmerülő problémákról, elkerülhetetlen következményekről általános felvilágosításra és széleskörű társadalmi párbeszédre van szükség. A lehetőségeket és korlátokat is figyelembe vevő optimális döntések megalapozásához pedig elengedhetetlenek az adaptációval összefüggő átfogó tudományos kutatási programok.

Ennek a jelenleg hiányzó széleskörű párbeszédnek az alapjait kívánta letenni ez az induló konferencia sorozat, amely a tervek szerint évente legalább egy alkalommal megrendezésre kerül majd.

Deep Adaptation címmel megjelentetett tanulmányában Jem Bendell professzor 2018-ban hívta fel a figyelmet a jelenlegi civilizációs működési modellek tarthatatlanságára és várható összeomlására. Deep Adaptation néven nemzetközi mozgalom indult 2019-ben, amely idén ünnepli megalakulásának 5. évfordulóját. Jem Bendell 2023-ban írt Breaking Together című könyvének magyar nyelvű megjelenésére a rendezvény keretében került sor.

World Adaptation Forum